Legyél olyan, mint a víz!

cégek teljes körű kiszolgálása

cégek teljes körű kiszolgálása

Hogyan tudhatjuk meg, hogy milyen veszélyek lesnek ránk?

2019. október 04. - Exclusive Group

 A tervezés és a stratégiaalkotás elengedhetetlen egy vállalkozás megfelelő működéséhez. A SWOT elemzés pedig ebben segédkezik a vállalkozók számára. De mi is ez, és hogyan kell használni? Amikor vállalkozást indítasz pontosan tudnod kell milyen lehetőségekkel nézel szembe, milyen potenciális veszélyekre számíthatsz, mi az, amiben gyenge vagy, és hogy ezek közül min tudsz, vagy kell változtatnod és min nem.

 

fullsizeoutput_d6.jpeg

 Ez a modell úgy próbálja megvizsgálni az adott helyzetet, vagy dolgot, hogy azt teljesen részeire bontja, így azokat külön-külön tudja vizsgálni, mégis egyben látja az összképet.

Maga a SWOT jelentése, egy angol mozaikszóból rakható össze

  1. Strengths (erősségek), ez alatt olyan belső vállalati képességeket értünk, amelyekben a vállalkozás a versenytárssal szemben magas fölényt élvez. Olyanok mint, a működés során felhalmozott erőforrások, színvonalasabb munka, hatékony panaszkezelés, szabadalmakkal védett termékek, illetve magas minőség.
  2. Weaknesses (gyengeségek), olyan belső vállalati jellemző, amelyekkel relatív versenyhátrányban van. Például ilyen lehet a rugalmatlan vezetés, hosszú szállítási határidők, elavul berendezések, rossz pénzügyi helyzet.
    Mind az erősségek, mind a gyengeségek relatív kategóriák, azokat az a tényezőket jelölik, amelyek a versenytársakkal szemben előny vagy hátrányt jelentenek.

  3. Opportunities (lehetőségek), azok a vállalaton kívüli, makro- és mikrokörnyezeti tényezők, amelyek kedvező feltételeket biztosítana a vállalkozás számára. Hozzásegíthetik a vállalkozást a piaci részesedés növeléséhez, a pénzügyi háttér stabilizálásához és a tőkemegtérülés javításához. Ilyen lehetőség adódhat például a bővülő piaci keresletből, a növekvő életszínvonalból, a versenytársak pénzügyi nehézségeiből, a beszállítói kör bővüléséből, a csökkenő inflációból, a hitelkamatok mérséklődéséből és a politikai helyzet stabilizálásából.

  4. Threats (veszélyek), azok a kedvezőtlen külső hatásokat kell érteni, amelyek megnehezítik a vállalkozás működésének gazdaságos fenntartását, illetve hatásos válaszlépések nélkül megakadályozhatják a szervezet fejlődését. Korlátozó tényezpket, illetve fenyegetésként jelentkezhet például a piaci telítődése, a fogyasztói elvárások változása, a környezetvédelmi előírások szigorítása.

 

Belső

Erősségek

Gyengeségek

 

 

 

Külső

Lehetőségek

Veszélyek

 

 

 

 

Szóval a fenti táblázat alapján láthatjátok, hogy nagyjából így néz ki egy SWOT modell. A felső része csak a pozitív tulajdonságokat tartalmazzák, és az alsó része pedig a negatív tulajdonságokat, és képességeket tartalmazzák. Amint elkészítjük ezt a táblázatot, jól láthatjuk, hogy miken kell változtatnunk, amik a gyengeségek csoportjába tartozik, illetve milyen helyzetekre kell felkészülnünk, esetleg kockázatmenedzsmenttel kidolgozunk, hogy ne érjen minket váratlanul.

 Hogy tetszett a mai rész? Hallottatok már erről az elemzésről? Írjátok meg kommentbe!

Ha tetszett a bejegyzés, és még több tartalmat szeretnél tőlünk akkor kövess minket!

Facebookon
Instagramon
Weboldalon

A bejegyzés trackback címe:

https://exclusivegroup.blog.hu/api/trackback/id/tr2915192594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása