Legyél olyan, mint a víz!

cégek teljes körű kiszolgálása

cégek teljes körű kiszolgálása

A Manipuláció hatalma

2019. július 31. - Exclusive Group

Mi is az a manipuláció? Ha jól belegondolunk a meggyőzés részhalmaza, egy érdekvezérelt kommunikáció, és a marketingkommunikáció része. Módszerei lehetnek a hamis információ átadás, pontatlan információk, szándékosan nem teljes körű tájékoztatás, de akár, ha túltájékoztatunk valakit az is annak minősül, hiszen lehet, hogy nem látja a fától az erdőt. A manipuláció egy roppant alattomos dolog, hiszen meghagyja alanyának azt a hitet, hogy saját maga döntött.

 

67636509_331701084372987_7586236842714857472_n.jpg

A manipulációs technikák kétfelé oszthatók, a valami mellett érvelő, eladni próbáló és a valami ellen, valamivel, vagy valakivel szemben hangulatot kelteni igyekvő, uszító manipulációk.
A folyamat közben mozgástere marad az illetőnek, és direkt módon semmivel/ semmire se kényszerítik, ha kényszerről beszélünk, azt csupán egy belső “kényszerként”, vagy inkább késztetésként éli meg.

Mikor nincs szükséged manipulációra?
Ha olyasmit árulsz, amely a vevőid számára élet-halál kérdés, tehát gyógyszert árulsz, vagy talán a legjobb példa erre az inzulin, hiszen bármennyibe fog kerülni ez a termék, meg fogják venni az emberek.
Ha egyeduralkodó vagy a piacon.
Már minden potenciális vevő tud a cégedről, tehát nem tudsz új vevőköröket “becsábítani”, ameddig nem váltasz stratégiát.

Viszont, ha ebből a 3-ból egyik sem jellemez, akkor manipulálnod kell/lehet a piacot ahhoz, hogy észre vegyenek, és elolvassák a hirdetéseidet. El kell hinniük, hogy erre szükségük van, fel kell keltened a vágyukat a terméked iránt. Ha határidőt állítasz eléjük, sürgősnek érzik majd, hogy hozzájussanak termékedhez. Sokan nem tudják, de manipulációnak számít az is, hogy ha a partnereiddel tartod a kapcsolatot, azért hogy ne felejtsenek el, és lehetőleg amikor újra vásárolni akarnak ismét Rád gondoljanak.

A manipulációnak is vannak alaptörvényei, méghozzá nyolc darab, melyeket Tartsay Vilmos hozott létre, és dolgozott ki.
1. A manipuláció terén nincsenek barátaid, csak ellenfeleid.
2. Aki nem képes figyelmet felkelteni, nem várhatja el, hogy figyeljenek rá. Igazából, ha belegondolunk, ez ma a reklám, hiszen a reklámoknak ennyi a céljuk, hogy felfigyeljenek az adott vállalatra, aki pedig nem tud megfelelő reklámot gyártani, nem várhatja el, hogy megugorjon a bevétele.
3. Bármit bárkinek el lehet adni. Talán az előző részekben már ezt pedzegettem, hogy ha olvasunk a jelekből, ismerjük az igényeit, elvárásait, egy jó érvvel, és jó kommunikációs készséggel üzletet tudunk kötni a legtöbb emberrel. De vannak olyan esetek is, hogy akár egy jó csomagolással máris megnyertük a vevőt.
4. Bármely állítás hitele folyamatosan nő, minél következetesebben meggyőzőbben ismételgetjük. Ez az állítás a pszichológiára épít, amiben bizonyították, hogy ha egy embernek hosszú időn keresztül állítasz valamit, egy idő után úgy is elhiszi.
5. A legtöbb embert a tevékenységében és elhatározásaiban észérvek helyett elsősorban érzelmi beállítottságok vezérlik.
6. A félelem az ember gondolatában, minden döntésében, minden lépésében valamilyen formában beleszól.
7. Ha mi magunk nem tudunk dönteni, biztosak lehetünk, hogy majd mások ezt megteszik helyettünk.
8. A beszéd a manipuláció legfontosabb eszköze. Tudatos használata és célzott alkalmazása bárminemű befolyásolás meghatározó előfeltétele.

A következő részben pedig bemutatom Nektek, hogyan is tudtok védekezni a manipuláció ellen.

Ti mit gondoltok erről a témáról? Írjátok meg kommentbe!

Ha tetszett a bejegyzés, és még több tartalmat szeretnél tőlünk akkor kövess minket!
Facebookon
Instagramon
Weboldalon

A bejegyzés trackback címe:

https://exclusivegroup.blog.hu/api/trackback/id/tr4514988488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.01. 06:19:16

Az internet ezen sokat segített.

Korábban minden a hivatalos liberális médiákból jött, az étlagos kisembernek hosszú időbe tellett volna bármit is elleenőrizni, így alapból elfogadta ezen médiák közvetítete üzenetet.

Az internet elterjedése viszont hatalmas mértékű pluralizmust hozott, a liberális hatalmi médiák kisebbségbe szorultak, plusz egyre könnyebb bárminek utána nézni.

Ezért is akarják manapság a liberálisok a netet akadályozni. Hiszen látják: nehezen megy a manipuláció.

röf 2019.08.01. 06:41:47

Manipuláció? Index.

szepipiktor 2019.08.01. 07:19:26

Aranyos, amikor a manipulációról egy "szakmai" anyag jelenik meg az index blogfészkében, miközben az index a manipuláció egyik fő képviselője.
Igaz, a mai címlapon éppen nincs trump-gyalázó kamuírás és Zöldi is vélhetően szabadságon van, tehát nem kapunk naponta dogmás balos okoskodást tőle, de hopp, itt a
"Hajózásra alkalmatlan volt a Hableány"
Egy Pintér Luca nevű kollegina gond nélkül ÁLLÍT olyan hazugságokat, melyek már a tragédia első napjaiban ismertek lettek, pontosabban az, hogy amit az index ma ismét idehazudik, az nem igaz!
Ezt teszi ma az összes média. (A nemzetisport ma Bale golfozását írja meg hazugságalapon, kenderesi történetét mindenhol a #metoo-ra építették fel és a jogerős döntések előtt tényszerű állításokat írta, mondtak. stb.)
Ma a manipuláció valójában érdekalapú dezinformáció és hazudozás!
A politikai vonal politikai érdekek alapján hazudik, a maradék meg bulvárérdekek miatt.
Minden résztvevő magasról szarik a jogokra és az erkölcsre.
A klasszikus manipuláció még egyéni érdekeket szolgált és a törvények mentén próbálta az érdekelt érvényesíteni az akaratát.
Ma a manipuláció a hatalomszerzés, a bevételnövelés - mert a marketing, a reklám is része ma a manipulációnak, és ugye azok eleve hazugságalapúak - a cél és minden körülmények között, erőszakkal, jogsértő módon.

szepipiktor 2019.08.01. 07:25:47

@MAXVAL bircaman közíró:
Ne viccelj már!
Az internet pont a balliberális mozgalmak területe, ők azok akik az interneten kommunikálnak, szerveződnek.
Az online területet pont a másik, a konzervatív, a jobboldal akarja korlátozni.
Amit írsz az valóban igaz, de ma a bolsevik csordák, az NGO-s kamucivilek az online vonalon már több kárt okoznak a társadalomnak, a világnak, mint az összes diktátor együttvéve.
Mert ők az alap életmódot akarják gyökeresen megváltoztatni, egy élet és evolúció ellenes világot akarnak erőszakkal ránk erőltetni.
Akkor igaz az állításod, ha igaz az is, hogy egy kártevő miatt egy egész erdőt pusztítunk ki. Mert ma az internet az általad említett okok miatt valójában egy tömegpusztító fegyver, amit 1 bites ostoba köznép alkalmaz...
Egyetértek abban, hogy a ballib csorda kártékony, de pont az internet az ő fegyverük, és annak korlátozása nem az ő érdekük.

Minden ballib bérretteg 2019.08.01. 10:01:27

Mindenki aki terméket árul, az manipulál.
Legyen szó fizikai, társadalmi, vagy politikai termékről akár, vagy bármi másról.

Éppen ezért nem is hiszek abban, hogy a manipuláció kivédhető, illetve hogy cél kell hogy legyen a kivédése.
Hisz nincs manipuláció nélküli termék.

A legtöbb amit tehetünk, hogy a saját érdekeinknek leginkább megfelelő terméket próbáljuk meg kiválasztani.
Ezt meg magától is megteszi a legtöbb ember.

Igaz ezek közül legtöbben a választások sokasága közben, évek elteltével olyan visszhangkamrába zárja magát, ahol már észre se veszi, hogy őt is próbálják manipulálni, esetleges önmaga is manipulátorrá változik.

Minden ballib bérretteg 2019.08.01. 10:36:52

Önmagában egyébként ez a poszt is manipuláció ekletáns példája.
Már most kifejtetted, hogy az álatalad manipulációval megbélyegzett dolgokat fogod bemutatni, miközben van egy rakat szinténmanipulatív dolog értelem szerűen amivel magad is azonosulsz.

De a kedvenc manipulációm a mostani Indexes cikkek közül, a Beer Miklós-ról szóló cikk.

Adott egy pap, (Beer Miklós pl) aki a ballib propagandát löketi.
Nomármost ha ezért valaki szól neki, akkor az a szólásszabadság lábbal tiprása, és skandallum, és diktatúra meg amit akarsz.

Ugyanakkor ha másik pap jobboldali értékeket közvetít, akkor az durva beleavatkozás a közügyekbe, és a papok egyébként se politizáljanak, ahogy olvashattuk korábban itt is.

A kedvencem mikor egy média azt harsohgja magáról, hogy ő a kibaszott független, miközben mást sem csinál, mint az ellenoldali újságírókat szapulja, és a ballib propagandát löketi. (Hvg, 444, Index, RTL, ...)
Megjegyzem az ellenoldal újságírói is éppen ezt teszik, de a legfőbb manipulatív elemet nevezetesen a függetlenséget nem aggatják eközben magukra.
süti beállítások módosítása