Legyél olyan, mint a víz!

cégek teljes körű kiszolgálása

cégek teljes körű kiszolgálása

Hogyan lehet sikeres projekted?

2019. szeptember 16. - Exclusive Group

A projektek egy egyszeri, megismételhetetlen folyamatok. A pontos cél és az elvárt eredmény tisztázása nélkül projektek nem létezhetnek. Legfőbb szükséglete az emberi és anyag erőforrás, melyek elengedhetetlenek számára. Minden projekt időben korlátozott, hiszen annak egy adott időpontra el kell készülnie, és természetesen a költségvetése is előre meghatározott.

 

fullsizeoutput_bc.jpeg

A projektmenedzsereknek a legelső feladata, hogy a projektjeiket sikeresen megvalósítsák, elérjék a projektcélt, illetve hogy termelékenyek legyenek. A projektsiker három tényezőtől függ: a minőségtől, a költségtől és az időtől. Ha az egyiket megváltoztatják, az összes többi is változni fog, például, ha a projekt idő és a pénzkeret csökken, az hatással lehet a termék minőségére is.

A projektsikernek öt tényezője van, amelyeket, ha betartunk, akkor valószínűleg sikeresek lehetünk a projektjeink kapcsán.
1. Egyetértés legyen a projektteam, a megrendelő és a menedzsment között a projektcélokkal kapcsolatban.
2. A projekt során az előrehaladás olyan tervvel mérhető legyen, amely megmutatja a teljes utat, és egyértelműen jelölje a felelősöket.
3. Állandó, eredményes kommunikáció legyen a projektben érintett emberek között
4. Erősen szabályozott legyen a hatókör.
5. A menedzsment állandó támogatása

Hogyan végződhet a projektünk? A legjobb lehetőség, ha a projektünk sikeresen lezárul, vagy csak a projekt eredménye megvalósul, ugye itt maga az eredményünk az kézzel fogható lesz, de esetleg a célunkat nem érjük el, vagy nem volt számunkra tanulságos, vagy nem időben fejeztük be, kicsúszunk a költség keretből, tehát nem úgy valósul meg a projektünk, ahogyan mi szerettük volna. A legutolsó eshetőség pedig, hogy a projekt félbeszakad, leállítják, vagy kudarcot vall.

Általában a projektekkel gyakran megtörténik, hogy megcsúszik időben, vagy sokkal több munkát, vagy pénzt igényel. Esetleg, hogy nem azt a végeredményt kapjuk, amire számítottunk, és hogy senki sem tud semmit, fejetlenség alakul ki. Viszont a legnagyobb probléma, ami a legtöbbször előfordul, hogy mindig a legjobb embereket terhelik le.

De miért torkolhat kudarcba egy-egy projektünk? Összeszedtem nektek tizenkét esetet, amivel a biztos kudarcot idézzük elő.

1. Nem veszünk tudomást a környezetünkről, ide beleértve a projektben érdekelteket is.
2. Az új technológiát túl gyorsan bocsátjuk a piacra. Nem végzünk elég tesztelést rajta, elsietjük a projekt végét.
3. Olyan változatot is beépítünk, amely meghiúsíthatja a projektet.
4. Ha probléma adódik, a legszembeötlőbbet célozzuk meg.
5. Hagyjuk, hogy az új ötlet a tehetetlenség miatt semmibe vesszen, nem vesszük elég komolyan a kreatív gondolatokat.
6. Nem végzünk megvalósíthatósági vizsgálatot, nem járjuk végig a projekteknek az egyes feladatait, így nem tudjuk biztosan állítani, hogy adott költségvetésből adott időre készen leszünk, így ilyen esetben biztos csúszni fogunk.
7. Nem ismerjük be, hogy a projekt kudarcba fulladt. Minden projekt életében van egy visszafordíthatatlansági pont, amikor ha nem folytatjuk többet veszítünk. Viszont, ha ez a pont előtt észre vesszük, hogy értelmetlen folytatni, akkor el kell fogadnunk a kudarcot.
8. Túlmenedzseljük a projektvezetőt és a team-et.
9. Nem végzünk vizsgálatot a kudarc után. Ugyebár, ha kudarcot szenvedünk a legjobb lenne, ha tudnánk az okát, hogy többször ne forduljon ilyen elő.
10. Nem igyekszünk megtudni, melyek a projekt várható előnyei és hátrányai.
11. Hagyjuk, hogy politikai érdekek és elltétek diktálják a projekttel kapcsolatos fontos döntéseket.
12. Gyenge vezetőt bízunk meg a projekt irányításával.

Nektek mi a véleményetek erről? Ti vittetek már véghez projekteket? Írjátok meg kommentbe!

Ha tetszett a bejegyzés, és még több tartalmat szeretnél tőlünk akkor kövess minket!

Facebookon
Instagramon
Weboldalon

A bejegyzés trackback címe:

https://exclusivegroup.blog.hu/api/trackback/id/tr5315101866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása