Legyél olyan, mint a víz!

cégek teljes körű kiszolgálása

cégek teljes körű kiszolgálása

Hogyan induljunk el egy-egy projekt kapcsán?

2019. október 04. - Exclusive Group

Nem csak a projektek, de azok szakaszai is egyediek, ezért minden szakasz más menedzsment módszert igényel. Az egye szakaszokban alkalmazott eltérő megoldások összessége adja a projekt ciklus menedzsment lényegét. Minden ciklusnak külön menedzsmentet kell biztosítanunk, ahhoz hogy a kívánt eredményt elérhessük.

 

fullsizeoutput_ce.jpeg

Mint mindennek a projekteknek is van életciklusa. Először is felmerül egy probléma, amelyet szeretnénk megszüntetni, így elkezdünk ötletelni, hogy milyen lehetőségeink vannak. Majd ezek közül az ötletek közül választunk egyet, vagy néhányat, amelyekből készítünk egy projekt javaslatot. Ennek tartalmaznia kell egy konkrét célt, magát a problémát , megoldásokat, a kritériumok rangsorát, költség-haszon elemzést, üzleti követelményeket, hatókört, akadályokat, illetve kockázatokat, és az ütemterv pontosságát.

De melyik projekt valósítható meg? Vagy inkább melyik projektet érdemes megvalósítani? Ilyenkor két dolgot kell megvizsgálni, hogy mennyire lesz ez számunkra tanulságos, illetve hogy mennyire illeszkedik a céljainkhoz. Ha nem is tanulságos és nem is illeszkedik a céljainkhoz, akkor el kell vetni azt az ötletet. Egyértelműen, ha tanulságok, és illeszkedik is, akkor gyerünk! azt a projektet meg kell csinálni. Ha nem tanulságok számunkra, akkor érdemes másra koncentrálni, ha pedig nem illeszkedik, akkor delegálni.

Mikor NEM célszerű projektbe kezdeni? Ha a megoldás egyszerű, kézzel fogható. Csak azért ne vágjuk bele projektekbe, mert most ez a divat, vagy mert miért ne, mert nem leszünk hitelesek, nem mellesleg nem jövedelmező ez a magatartás. Ha hiányzik a kompetencia, vagy a kapacitás, akkor is felejtsük el ezt a folyamatot, hiszen vagy túlterheljük az embereinket, vagy veszteségbe fog fulladni a kompetencia hiányosságok miatt. De akkor sem ajánlott, ha a szervezet idegenkedik a projektfolyamat szervezésétől. Külsős céget alkalmazni erre a célra pedig nem mindig jó. Hiszen az a cég nem ismer minket, nem biztos hogy “jól nyúl” a dologhoz. Ha pedig csak nekünk van belőle haszna, akkor pedig azért nem érdemes, mert ezt nem lehet lekommunikálni. Hiszen a vállalat elveszíti a hitelességét, a bizalmat, mert ez egy önző dolog, ami pedig a mai társadalom számára elítélendő dolog.

Fontos, hogy milyen csapattal dolgozunk, hiszen ők alkotják meg magát a projektet, és ők járulnak hozzá a projekt sikeréhez. Így a csoport dinamika egy elengedhetetlen kérdés. Ez lehet magas, vagy alacsony, értelemszerűen, ha magas akkor kedvező a helyzet, de egy jól összeszokott team esetében, ahol mondjuk magas a csoport dinamika, eszünkbe ne jusson “belerondítani”. Nem szabad ember kivenni, embert betenni oda, mert meg változtatja az egész közösséget, és általában rossz irányba. Ha viszont alacsony a dinamikájuk a csoportnak, akkor úgy gondolom, hogy érdemes cserélgetni embereket, hiszen a változás mindig valamilyen folyamatot indít el, így lehet hogy jobban ki tudjuk hozni az embereinkből a maximumot.

Amiről még nem esett szó, de mégis elengedhetetlen része a projekteknek az a kockázat menedzsment. Feladata a bizonytalansági kérdések meghatározása, előre látható események keresése, várható valószínűség kiértékelése.

Nektek hogy tetszett ez a rész? Ti hogy kezdtek bele a projektjeitekbe? Írjátok meg kommentbe!

Ha tetszett a bejegyzés, és még több tartalmat szeretnél tőlünk akkor kövess minket!

Facebookon
Instagramon
Weboldalon

A bejegyzés trackback címe:

https://exclusivegroup.blog.hu/api/trackback/id/tr9015137456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása