Legyél olyan, mint a víz!

cégek teljes körű kiszolgálása

cégek teljes körű kiszolgálása

A telephely fontossága

2019. szeptember 06. - Exclusive Group

A telephely választása során két célunk lehet, vagy maga a kereskedelmi egységet a szükséglet helyén nyitjuk meg, vagy a fogyasztókat tereljük, vonzzuk az üzlethez. A telephely elhelyezkedése, mérete, elosztása, elrendezése hatással lehet a keresletre, a forgalomra, az árbevételre, és a költségekre is. Például, a bérleti díj, szolgáltatói díjak, szállítási költségek Az üzlet telephely kiválasztása kulcsfontosságú, itt áll vagy bukik minden, hiszen ha rosszul választjuk meg a helyet, akkor lehet, hogy azonnal csődbe visszük vállalkozásunkat.

 

fullsizeoutput_aa.jpeg 

Figyelembe kell venni a gazdasági helyzetet az adott területen, hogy a piac mennyire telített, magának a célcsoportunknak milyen életstílusi jellemzői vannak, és a versenytársak száma sem egy elhanyagolható szempont. Például, ha a körúton akarunk kocsmát nyitni, akkor minden bizonnyal menni fog.

Hotelling elmélete szerint heterogén kereslet esetén, célszerű egymáshoz közeli telephelyet választani a kereskedelmi egységeknek, mert a fogyasztók célja a keresési költségek minimalizálása, egy helyen szeretnek elintézni mindent.

Többtermékes vásárlás elmélete szerint, több termék növeli a vonzáskörzetet, főként különböző üzlettípusuk esetén.

A mágnesüzletek növelik a kevésbé jelentős üzletek vonzáskörzetét, illetve alacsonyabb a bérleti díja a mágnesüzleteknek.

A kiskereskedelmi telephely típusai, a városközpontok, a bevásárlóközpontok, lehet önálló telephely, illetve speciális telephely.

1. A városközpontoknak az előnye, hogy a tömegközlekedési csomópontokban nagyobb lehet a forgalom elérés, Budapest belvárosába az exkluzív üzletek magas imázsértékkel rendelkeznek, így felpozicionálhatjuk magunkat melléjük. Hátránya a magas bérleti díj, és az adó, illetve főként a gyalogos forgalmat tudjuk elérni, mivel a városban kevés a parkolóhely, és általában dugó van.


2. A bevásárlóközpontoknak előnye a széles választék, többtermékes vásárlást teszi lehetővé. Parkolási lehetőséget biztosítanak, és általában tömegközlekedési csomóponthoz közel telepítik ezeket, így sikeresebbek lesznek, illetve a marketing és a működési költségek eloszlanak a bérlők között. Hátránya, hogy a kiskereskedőnek korlátozott a szabadsága, a nyitva tartási idő meghatározott, és roppant magasak a bérleti díjak.


3. Az önálló telephelyek nagyobb közlekedési útvonalak mentén, nagy alapterületen helyezkednek el általában. Céljuk az üzletbe csábítás, a kommunikáció és az értékesítés ösztönzés a két fő területük. Előnye, hogy lehetővé teszi a zöldmezős beruházást, a versenytársaktól távol helyezkedik el, kedvezőbb a bérleti díj, teljesen függetlenek tudnak lenni, és itt általában a parkolás ingyenes. Hátránya, hogy kisebb a vonzáskörzete, és az új vevők megnyerése igen költséges folyamat.


4. A speciális telephelynek számít a repülőterek, a szállodák, campusok, egészségügyi intézmények. Előnye, hogy a célcsoportnak megfelelő üzletet tudunk üzemeltetni, és általában az ilyen helyeken kedvező bérleti díjjal tudunk szerződni. Hátrányai pedig, hogy az új vevőkör megnyerése nagyon nehéz, alkalmazkodni kell az “anyaintézet” előírásaihoz, és a parkolás sokszor drága, bár ez egyes esetekben nem is lényeges.

Nektek mi a véleményetek erről? Ti hogyan választottatok/választanátok telephelyet? Írjátok meg kommentbe!

Ha tetszett a bejegyzés, és még több tartalmat szeretnél tőlünk akkor kövess minket!

Facebookon
Instagramon
Weboldalon

A bejegyzés trackback címe:

https://exclusivegroup.blog.hu/api/trackback/id/tr8215045706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása