Legyél olyan, mint a víz!

cégek teljes körű kiszolgálása

cégek teljes körű kiszolgálása

Új trendek a kiskereskedelemben

2019. augusztus 28. - Exclusive Group

Mi is a kiskereskedelmi marketing? A kereskedők marketing tevékenysége, így az ellátási lánc marketing tevékenysége, gyakran elsősorban a kiskereskedőkre leszűkített értelmezés.Először is nézzük meg, hogy honnan indult a kiskereskedelmi marketing. Miért volt szükség egyáltalán változásra? Mi idézte ezt elő? Hogyan tudnak alkalmazkodni ehhez a kereskedők? Ha tovább olvassátok mindenre választ kaphattok!

 

fullsizeoutput_90.jpeg 

A kiskereskedők általában trade marketinget alkalmaznak, amely a termelő, gyártó, kereskedő vállalatok kapcsolati hálóját takarja, amelynek fókuszában az ellátási lánc, kölcsönös marketingtevékenység, és ennek során a végső fogyasztók igényei szerint a kereskedelem tárgyát képző terméket, szolgáltatást együttesen menedzselik. Ennek része lehet a kategóriamenedzsment, és az értékesítésösztönzés is.

A trade marketing amellett, hogy ha önállóan végzik stratégiai szintre emelheti a vállalkozást, meghatározza az értékesítést, a logisztikát, illetve a kontrollingot is. Funkciója maga a stratégia alkotás, amely a vállalati célokhoz igazodik, tehát az értékesítéspolitika. Menedzsment feladatokat lát el, azonkívül, hogy a közvetít a gyártó és a vevő között, még a marketingkutatás és az értékesítés elemzés is ide tartozik. Operatív feladatokat is ellát, ahol folyamatosan felmérik az igényeket, adatbázisokat kezel.

A kiskereskedelem marketing része még az Efficient Consumer Response (ECR), ami a hatékony válaszadás a fogyasztó részére. Tehát azt jelenti, hogy a vásárlói igényekre adott válasz a termékhez/szolgáltatáshoz való hozzájutás kapcsán, hogy megfelelő helyen, időben és áron egyszerre jelenjen meg.

Na és hogy miért jelentek meg új trendek a kiskereskedelemben? Mert a verseny erősödik, az online világ teret hódított magának, mert a technológia fejlődik, és mert muszáj nekik követni az igényváltozásokat, és megérteni a vásárlóikat.
Pop-up shop-okat hoztak létre, amelyek ideiglenes vagy időszakos üzletek, és ezek általában bizonyos eseményekhez kapcsolódnak. 
CSR tevékenységeket hoztak létre, ami a társadalmi felelősségvállalást jelenti. A társadalmi felelősségvállalás jelentése sokrétű: szociális érzékenység, környezettudatosság, etikus magatartás, tiszta verseny betartása, esélyegyenlőség, átláthatóság. Egy gazdasági társaság a tulajdonosok által elvárt nyereség mellett, egyéb funkciói, alapelvei és működése mellett a társadalom iránti felelősségének is tudatában van, magatartását, cselekedeteit, politikáját ez szerint alakítja ki.

Ami pedig a legfontosabb és minden kereskedőnek be kell vezetnie, ha maradni akar a piacon, az az élmény marketing. Ez egy magas szintű gazdasági tevékenység és megkülönböztetés kettős igényének alapegysége az élményérték. A szolgáltatásélmény alapja, kiindulópontja lehet racionális, de alapvetően emocionális, hedonista jellegű. A jó színvonalú szolgáltatásnyújtás akár már önmagában is szolgáltatásélmény lehet. 
A fogyasztói utazás során a lehető legtöbb kapcsolati pont azonosítása szükséges a fogyasztó élmény-keresésétől, az élmény átéléséén keresztül az emlékek létrejöttéig, elraktározódásáig, újraértékeléséig. Fontos az élmény közege is, mert más párhuzamos élmények, egyéb környezeti, interakciós hatások, korábbi emlékek is hatással vannak az aktuális élményre. Az élmény csúcs- és letörési, kioltódási pontjainak azonosítása is elengedhetetlen.

Mi a véleményetek erről? Szerintetek is szükség volt a változásra? Írjátok meg kommentbe!

Ha tetszett a bejegyzés, és még több tartalmat szeretnél tőlünk akkor kövess minket!

Facebookon
Instagramon
Weboldalon

A bejegyzés trackback címe:

https://exclusivegroup.blog.hu/api/trackback/id/tr4415028534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása