Legyél olyan, mint a víz!

cégek teljes körű kiszolgálása

cégek teljes körű kiszolgálása

Kék óceán stratégia

2019. június 19. - Exclusive Group

Mi is az a kék óceán stratégia?


A világ piacát képzeljük el két óceánként. Az egyik a vörös óceán, ahol hagyományos ágazatok találhatóak, kiélezett a verseny, a játékszabályok le vannak fektetve. Kegyetlen verseny zajlik, a nagy hajók elsodorják a kicsiket, innen a név, hiszen „vér folyik”, ezért vörös óceán.

kekocean.jpg

A kék óceán teljesen ellenkező. Nem folyik bele a versenybe, olyan területeket, réseket keres, ahol még nincs versenytárs, de rengeteg kereslet van rá. Kiaknázatlan területeket keres, vagy a már meglévő területen egy új, innovatív megoldást hoz létre, amivel kitűnik a tömegből, és a versenytársakon felül kerekedik. Ő nem versenyez, ő a verseny nélküli piacokat teremti meg és uralja. A modell lényege, hogy nem a versenytársakat figyeli folyamatosan, hanem a nem-vevőkre koncentrál, és elemzi, hogyan tudná azokat a fogyasztókat is bevonni vonzáskörzetébe, akik nem vásárolják termékét, szolgáltatását.

Lényege, hogy költségeket csökkenteni kell, és a fogyasztók számára értéket kell teremteni, ezért bemutatom nektek a stratégia 6 alapelvét.

  1. A piaci határok átalakítása, ahogy fent említettem, ne a kiélezett verseny közepébe vágjunk bele, keressük a kiaknázatlan területeket
  2. Fókuszálás az összképre, és nem a számokra, itt arra gondol, hogy ha költséget csökkentünk, ne azon aggódjunk, hogy kevesebb lesz a profit, hiszen ha a stratégiánk jó, akkor sokkal magasabb lesz a nyereségünk, mint valaha.
  3. Meglévő kereslek meghaladása, tehát ha megtaláltuk a nem-fogyasztóinkat, akkor valamilyen eszközzel érjük el őket, hogy még magasabb legyen a keresletünk.
  4. Helyes stratégiai sorrend, nyilvánvaló először a piacot kell megtalálnunk, és csak utána minden mást megtennünk.
  5. Fő szervezeti akadályos leküzdése, ha a vállalatunk változásellenes, akkor tennünk kell az ügy érdekében, és mindenkit bevonni a változtatási folyamatokba.
  6. Végrehajtás beépítése a stratégiába.

Ti melyik stratégiát alkalmazzátok? Nektek melyik a szimpatikusabb? Írjátok meg kommentbe!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://exclusivegroup.blog.hu/api/trackback/id/tr3114901966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása