Legyél olyan, mint a víz!

cégek teljes körű kiszolgálása

cégek teljes körű kiszolgálása

Minden vállalkozónak hasznos információkkal és tanácsokkal szeretnénk szolgálni a szürke hétköznapokban is (2.rész)

Összpontosíts a lényegre!

2018. november 08. - Exclusive Group

80/20-as szabály: azoknak a tevékenységeknek 80 százaléka, amelyeket csinálsz, az eredményeidnek a 20 százalékát adja. Ezzel ellentétben, tevékenységeid 20 százaléka 80 százalékát hozza az eredményeidnek. 


Ezt Pareto-elvnek nevezik, egy olasz szociológus után, aki ezt már több mint 100 éve felfedezte és közzétette. Nagyon egyszerűnek tűnik, de tartalma mélységes. Az egyik író úgy utalt erre, mint a "sorsdöntő kevés, szemben a hétköznapi többséggel", mivel azoknak a dolgoknak a 80 százaléka, amelyeket minden nap csinálunk, hétköznapi (az idő elvesztegetése is, mivel olyan kevés eredménnyel jár), és csupán a 20 százaléka sorsdöntő (azaz lényeges az előrehaladásunk szempontjából).

Hasonlítsuk az időt a pénzhez!Tételezzük fel, hogy 100.000 forintod van befektetésekre, sem több, sem kevesebb. Két befektetést vásárolsz: az A befektetésbe 20.000 forintot teszel, a B befektetésbe 80.000 forintot. Egy évvel később azt tapasztalod, hogy az A befektetésed 80.000 forint hasznot hozott, míg a 80.000 forintod a B befektetésben csupán 20.000 forintot eredményezett. A hozamok a következők:

A befektetés: 80.000 forint nyereség / 20.000 forint befektetés
= 400% hozam

B befektetés: 20.000 forint nyereség / 80.000 forint befektetés
= 25% hozam

work-2005640_1280.jpg

Más szavakkal ez azt jelenti, hogy minden az A befektetésben elhelyezett forint 16-szor annyi pénzt hozott, mint egy B befektetésben elhelyezett forint (400/25=16). Az egyik magas hatástöbbszörözésű befektetés volt, a másik, összehasonlítva az elsővel, alacsony hatástöbbszörözésű. Kérdés-e ezek alapján, hogy hova kellene összpontosítani a forintjaidat?

☝️Ugyanez az idővel kapcsolatosan is igaz. Brian Tracy írt egy tanulmányt arról, hogy egy biztosító társaság felfedezte: valójában az üzletkötőinek 20 százaléka hozta az értékesítési eredmények 80 százalékát. Ráadásul a felső 20 százalék - a fontos kevesek - átlagos üzletkötője tizenhatszor annyit keresett, mint az alsó 80 százalék átlagos üzletkötője.

Mit csináltak másképpen? Az alkalmazottak minden nap ugyanannyi eltölthető (vagy befektethető) idővel rendelkeztek: 24 óra, vagy 1140 perc, vagy 86 400 másodperc. Tik-tak. Tik-tak. Az a mód, ahogyan befektették az idejüket, jelenti azt az óriási különbséget, amely a termelési eredményekben mutatkozott. Az egyik csoport magas hatástöbbszörözésű tevékenységekre (arra a kevés számú feladatra, amelyek gazdag osztalékot hoztak) összpontosított, míg a másik csoport elmerült a megszokottságban (azokban az időrabló tevékenységekben, amelyek egyáltalán nem, vagy csak kevés eredményt hoztak).

folyt.köv.

www.exclusivegroup.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://exclusivegroup.blog.hu/api/trackback/id/tr2914360477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása