Legyél olyan, mint a víz!

cégek teljes körű kiszolgálása

cégek teljes körű kiszolgálása

Hogyan védekezzünk a manipuláció ellen?

2019. augusztus 02. - Exclusive Group

A manipuláció, olyan jól szervezett kommunikációs stratégiák gyűjtőneve, melyek lényege, hogy az egyszerű meggyőzés látszata mellett valójában egy olyan gondolkodásra, vagy cselekvésre bírják az embert, hogy a saját jól felfogott érdekével összevetve nem legyen azonos. A manipuláció tehát értelemszerűen egy arra irányuló agresszív technika, hogy az egyént megtévessze saját érdekeivel kapcsolatban.

 

fullsizeoutput_5d.jpeg

Ha jól belegondolunk, akkor a “manipulátorok” legtöbb esetben a magabiztos emberek ellen semmit sem tudnak tenni. Azok az emberek ellen, akik tudják kik is ők valójában, mit akarnak, és alapvető manipulációs technikákkal is tisztában vannak. Összeszedtem 10 dolgot, amelyekkel ha megismerkedünk, akkor esélyük sincs manipulálni minket.

1. Meg kell tanulnunk magyarul. Nem arra gondolok ez alatt, hogy tudjunk magyarul kommunikálni társainkkal, hanem arra, hogy vegyünk észre a trükkös nyelvhasználatot. Ha tudunk magyarul, senki nem fog tudni meggyőzni minket, hogy ugyan az a mondat 2 éve még más jelentett.


2. Ismernünk kell kicsit a szociológiát. Mivel a fejlődésünket nagyban befolyásolja az, hogy milyen társadalmi környezetben élünk, így muszáj, hogy képesek legyünk a társadalom monitorozására. A propagandák célja, hogy egy társadalmi képet közvetítsenek, viszont, ha mi magunk is képesek vagyunk ennek elemzésére, könnyen felismerhetjük, hogy elferdítik az igazságot.

3.Egy kevés szociálpszichológiai ismeretre is szükségünk lehet. Ezek segítenek megmutatni, hogy az egyedi, kreatívnak vélt gondolataink nem mások, mint a társas minták átvétele. Kellő alázatra tanít minket, segít elgondolkodni, hogy kik a barátaink, és kik azok akiknek a véleményével osztozunk, illetve elfogadhatjuk véleményüket. Leegyszerűsítve megtanuljuk, hogy kik is vagyunk mi. Aki pedig tudja, azt nagyon nehéz manipulálni.


4. Pszichológiát, azért kell tanulunk, hogy ki tudjunk bújni racionalitás mániánkból. A legtöbb manipuláció az érzelmekre hat, ha nekünk hamis az önképünk, be fogunk dőlni ezeknek. Aki tisztában van saját előítéleteivel, vágyaival, arról leperegnek a befolyásolással kapcsolatos tevékenységek.


5. A médiatudatosságunkat fejlesztenünk kell. Bár ma már sokkal jobb a helyzet, mint 10 évvel ezelőtt, de szokták mondani, jó pap is holtig tanul. Látnunk kell a stílusbeli különbségeket, hogy valójában egy-egy médiaüzenetnek ki is áll a hátterében, hisz az érdekcsoportoknak felismerhető speciális kommunikációs stratégiái vannak.


6. Önmagunk számára is szabályokat kell felállítanunk. Hiszen az információs források tudatos használata megtanít minket a hiteles információk kiválasztására. Erre azért van szükség, mert az online térben hemzsegnek a megtévesztő tartalmak.


7. Jogi ismeretek begyűjtése. Amire a jog lehetőséget ad, az semmiféle kommunikációval nem tiltható meg, amit pedig a jog tilt, azt semmiféle kommunikáció nem engedheti meg. Aki ezekkel a jogokkal és kötelességekkel tisztában van, az jelentősen behatárolhatja azt a terepet, ahol az őt célzó manipuláció eltalálhatja.


8. Fontos a kritikai érzékek kifejlesztése. A manipuláció mindig a beleegyezésre, egyetértésre épül, és nem tud sok mindent tenni az ellenvéleményekkel.


9. A kommunikációs trükkök kiszűrése. Nagyon sok hírt kell ahhoz elolvasnunk, vagy meghallgatnunk, hogy ki tudjuk szűrni, hogy melyek mögött lapul befolyásolást igyekvő üzenet. Ha sikerül ezt megtanulni, könnyű szerrel kicselezhetjük.


10. A projekt szemlétű embereknek előnyük van. Hiszen aki célokat tűz ki maga elé, nem halogat semmit, hanem mindig mindent “itt és most” megcsinál, eleve taszítani fogják, azok a megszólalások, amelyek levegőben lógó mondatokat tartalmaznak.

 

Nektek hogy tetszett ez a rész? Szerintetek ezek beválhatnak? Írjátok meg kommentbe!

Ha tetszett a bejegyzés, és még több tartalmat szeretnél tőlünk akkor kövess minket!
Facebookon
Instagramon
Weboldalon

A bejegyzés trackback címe:

https://exclusivegroup.blog.hu/api/trackback/id/tr9614991754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása