Legyél olyan, mint a víz!

cégek teljes körű kiszolgálása

cégek teljes körű kiszolgálása

Mitől függ a személyiségünk? 3.rész

2019. július 15. - Exclusive Group

A személyiségpszichológia egyik legfontosabb személyiségmodellje a Big Five modell. Az elméletnek a lényege, hogy a különböző személyiségjellemzőket úgynevezett faktorcsoportba osztják. Ahogy a neve is mutatja, összesen 5 csoportba tudjuk osztani a személyiségjegyeket, ennek elnevezései és tartalma máig is vitatott. Érdekesség képpen utána jártam, hogyan is hozták létre ezt az elméletet.

 

fullsizeoutput_27.jpeg

Köztudott, hogy a Webster szótár 550 000 szót tartalmaz, és ezek közül válogatták ki azokat, amelyek a személyiség és egyéni különbségekre vonatkoznak, így 17 953 szó maradt. Az ember a személyiségéhez szorosan kapcsolódó szavak használ a mindennapjaiban, így tudták tesztelni a személyiségjegyeket, hogy milyen típusú emberek milyen szavakat használnak. Majd ezeket a szavakat csoportosították, és így hozták létre a Big Five modellt. Fontos azt tudni, hogy ezek a csoportokat úgy kell elképzelni, mint egy skálát. A skáláknak a másik vége, a nevének az ellentettje. Lényeges az is, hogy egy ember nem csak egy csoporthoz tartozik, ott is vannak átfedések, nem úgy, mint például Hippokratésznél.

1. Surgency - “hullámzás”, vagy egy másik elnevezésben extraverzió. Ezt a három elnevezést találtam az első csoportba, így én is azt gondolom, hogy tényleg nem tudnak a tudósok kiegyezni ebben a témában. De az biztos, hogy ebbe a csoportba tartozó emberek rendkívül energikusak, beszédesek, agresszívak. Nem riasztja meg őket a szereplés, ha sok ember előtt kell megnyilvánulni, a rögtönzés mesterei.

2. Agreeableness - Barátságosság, konkrétan a kapcsolatok fenntartásának képességét jelenti. Hozzátartozik egyfajta gondoskodás, érzelmi támogatás, és meggátolja a negativitást. A dimenzió másik végén az ellenségességig mehet.

3. Dependability - Kötődési készség, vagy lelkiismeretesség. Ebbe a csoportba tartozik a tervezés, a kitartás, a célokért való küzdelem, felelősség, akarat. Ezeknek az embereknek roppant nagy a terhelhetősége, lelkileg nagyon erős emberek. Nagyon precízek, alaposak, komolyan, de legfőképp óvatosnak mondhatóak. A másik végén pedig azok az emberek állnak, akik lusták, felületesek, meggondolatlanok, felelőtlenek.

4. Emotional Stability - Érzelmi stabilitás, vagy emocionalitás. Ide tartoznak a kiegyensúlyozott önazonos személyek, akik képesek a stresszkeltő helyzetetek is higgadtan kezelni.Ennek az ellentettje pedig, akik szoronganak, alacsony önértékeléssel rendelkeznek, illetve akik kevésbé tudják impulzusait kontrollálni.

5. Culture - kultúra. Intellektualitás a legszembetűnőbb az ide tartozó embereknél. Fantáziadúsak, az élmények és a tapasztalatok szerzése után hatalmas vágyat éreznek, önállóan tudnak döntést hozni, és nem utolsó sorban, kifinomultak is.

Ti ismertétek ezt az elméletet? Írjátok meg nekünk, hogy szerintetek melyik csoport a legjellemzőbb Rátok!

Ha tetszett a bejegyzés, és még több tartalmat szeretnél tőlünk akkor kövess minket!
Facebookon
Instagramon
Weboldalon

A bejegyzés trackback címe:

https://exclusivegroup.blog.hu/api/trackback/id/tr10014947528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása