Legyél olyan, mint a víz!

cégek teljes körű kiszolgálása

cégek teljes körű kiszolgálása

Mitől függ a személyiségünk?

2019. július 10. - Exclusive Group

A személyiségelméletek, és a motivációs elméletek vajon ugyan azok? Boncolgatja a kérdést több tudós is, de nincs még konszenzus, az biztos, hogy van egy hatalmas különbség a két elmélet között. A motivációknál azt kerestük, hogy mi a közös az emberekben, a szükségletek feltárásával foglalkoztunk. Ezzel szemben a személyiségelmélet inkább az emberek közötti egyéni különbségekkel foglalkozik.

 

silhouettes-141366_960_720.jpg

Először is, mi is az a személyiség? Egy egyén belső, pszichológiai jellemzőinek összessége, viselkedése, gondolkodása, amely meghatározzák a környezethez való viszonyát. Két fajtája van, vagy inkább két csoportba lehet személyiségelméleteket osztani.
Az egyik nagy csoport az interperszonális, amely mint idegen szó annyit tesz, hogy egyének/személyek között, ebben az értelmezésben a különbségeket keresi.
A másik az intraperszonális csoport, amely egy adott személyben lévő belső tulajdonságokat vizsgálja.

Az első csoporthoz egyértelműen Jung és Hippokratész megállapításait tudnám sorolni.

Jung, két oldalról közelíti meg az emberi típusok kérdését. Egyik oldalról Jung szerint az embereket hajtó nagyszámú motiváció dacára két alapvető pszichés beállítódást, attitűdöt lehet megkülönböztetni az extroverziót és az introverziót. Az extroveltált emberek kifelé fordulóak, akik nagyon szeretnek társaságban lenni, számukra az a feltöltődés, akár szeretnek a figyelem központjában lenni, és általában az öltözködésük, vagy a személyiségük, viselkedésük figyelemfelkeltő, hivalkodó. Az introveltált emberek, inkább befelé fordulóak, nehezen barátkozóak, akik egyedül tudnak feltöltődni, és számukra jelent a társasági élet kikapcsolódást.

Hippokratész, a görög orvos, úgy gondolta, hogy attól függ, hogy az embernek milyen személyisége van, hogy mely testnedvek vannak túlsúlyban a testében.

1, Ha vérből van több a testünkben, feltehetően szangvinikus típusba tartozunk, akiket, ha egy szóval kellene jellemeznem, azt mondanám, hogy ők a derűlátóak. Meleg, vidám temperamentummal rendelkeznek, örök mozgók, akik talán sose nőnek fel. Rengeteg szeretetre van szükségük, a környezetükből folyamatos pozitív megerősítésre vágynak. Beszédük élénk, frissek és tele vannak energiával.

2, Ha a fekete epénkből van több, akkor melankolikus vagy. Ők lassabbak, szomorkásabbak, érzelmeik viszont mélyek. Sokat szoronganak, inkább pesszimista a világnézetük. Ebben a csoportban általában a művészek, filozófusok, írói vagy tudósi alkotói és intellektuális munkát végzőek tartoznak.

3, Sárga epe- kolerikus, akik a határozott, harcos, lobbanékony személyek. Érzelmei gyorsan alakulnak ki, de tartósak is, következetesek, kitartóak, és ami mindenképp jellemzi őket, hogy rendkívül szívósak. Szeretnek parancsolni, viszont mások utasításit nem veszik komolyan, így ők általában vállalkozók, vagy vezető beosztásban lévő emberek

4, Nyálka- flegmatikus, a közönyös emberek. Nem mozog túl gyorsan, sem túl lassan azonban kitartó. Lelkesedése sokáig kitart, határozott elvek irányítják, nem pedig ösztönök. Megértő, és bölcs, kiegyensúlyozott ember. Megnyugtató a jelenléte, nem generál feszültséget, mindig megőrzi hidegvérét.

Fontos azt tudni, hogy nincs olyan, hogy jó vagy rossz személyiség, csak személyiségek vannak, úgy hogy írjátok meg nekünk, hogy Ti melyik csoportba tartoztok!

Ha tetszett a bejegyzés, és még több tartalmat szeretnél tőlünk akkor kövess minket!
Facebookon
Instagramon
Weboldalon

A bejegyzés trackback címe:

https://exclusivegroup.blog.hu/api/trackback/id/tr10014936512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása