Legyél olyan, mint a víz!

cégek teljes körű kiszolgálása

cégek teljes körű kiszolgálása

Mi a viselkedési szokásaink forrása?

2019. július 05. - Exclusive Group

A bennünk kialakult attitűdök. Kezdjük azzal, hogy mi is az az attitűd? Egy tárggyal, vagy gondolattal kapcsolatos beállítódás, amely előítéleteken, érzelmeken alapszik. Az ember reakcióira hatást gyakorol mindazon tárgyak és helyzetek irányába, amelyekre az attitűd vonatkozik. Ez a beállítódás, lehet negatív és pozitív is, és még az intenzitása is eltérhet. 
Bele se gondolunk néha, pedig a hétköznapi életben is állandóan találkozunk ezzel, akár lehet ez egy személy is, akit nagyon kedvelünk, bármilyen butaságot csinál akkor is kedvelni fogjuk. Esetleg, ha nem szeretünk egy terméket, az bármilyen csodát is dobhat a piacra, általában nem fogjuk megkedvelni. Így ebből már érezhető, hogy az attitűd nagyon nehezen változtatható meg, vagy inkább nem is.

 

light-bulb-1042480_960_720.jpg

Mint általában mindennek, ennek is vannak összetevői.

1. Affektív, amely az érzelmeken alapul és ez a legmeghatározóbb mind közül és ez befolyásolhatja, vagy befolyásolja a többit. Például szeretem a Mizo tejet

2. Kognitív, ismereti összetevő, amely a meggyőződésen alapszik, az előző példát folytatva, azért szeretem a Mizo tejet, mert egészséges, hiszen sok kálcium van benne.
Ennél az összetevőnél a cégnek nagyon kell vigyázniuk, mert kialakulhat egy úgynevezett kognitív disszonancia, amely annyit jelent, hogyha valamit tudunk, például, hogy a Mizo tej a legjobb, és egy cég a reklámkampányával ezt megcáfolja, akkor megutáljuk azt a céget, hiszen nem fogjuk elfogadni, amit mond, mert mi “tudjuk”, hogy nem úgy van. Persze ezt befolyásolhatja számos tényező, amit leírtam az a legszélsőségesebb verzió. Azt is disszonanciának nevezzük, ha elfogadjuk, az adott tényt, illetve befolyásolhatja az is, hogy mennyire erős a meggyőződésünk, mert, ha nem áll stabil lábakon, akkor könnyen átcsábíthatóak leszünk.



3. Konatív, viselkedési, ha lehet akkor szívesen iszom Mizo tejet.

 Az attitűd kialakításának számos forrása lehet. A legjellemzőbbek természetesen a személyes tapasztalat, de emellett maga személyiségünk is forrása lehet. Mit hozunk magunkkal otthonról? Ezt pár blogrésszel ezelőtt kifejtettem, hogyha kis korban valamit használunk, hiszen anya/apa azt gondolja, hogy az a legjobb, felnőtt korban is azt fogjuk használni, így vannak hozott attitűdjeink is.

Nektek mi a véleményetek erről? A hétköznapjaitokban milyen attitűd típusokat véltek felfedezni? Írjátok meg kommentbe!

Ha tetszett a bejegyzés, és még több tartalmat szeretnél tőlünk akkor kövess minket!


Facebookon
Instagramon
Weboldalon

A bejegyzés trackback címe:

https://exclusivegroup.blog.hu/api/trackback/id/tr114927298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása